Segítség a nyílászáró cseréhez

A korszerűtlen nyílászárókon keresztül az épületbe bevezetett hőmennyiség (fűtés) a nyílászárók arányától függően 25-35%-a távozik. Ez éves szinten több tízezer, akár százezer forintos tétel is lehet, és még ki sem nyitottuk az ablakot. Egyértelmű, hogy az energia-megtakarítási célból kezdett épület felújítások első lépése a nyílászáró csere. A piacon nagy számban találhatók nyílászáró gyártók, kereskedők. Nem árt az óvatosság, ezért néhány tanácsot, segítséget szeretnénk adni a választáshoz.

Mikor szükséges nyílászárót cserélni?

  Ha a nyílászáró elvetemedett, nem záródik rendesen. A javítási munkára nehéz megbízható és hozzáértő szakembert találni, és ha meg is történik a javítás, tartóssága kérdéses marad. Ha az ablaküveg nem megfelelően szigetel, hőveszteséget okoz, mely jelentősen növelheti háza fűtés költségeit. Problémát okozhat a kopott zárszerkezet, eldeformálódott vasalatok, melyek meggátolják a nyílászáró megfelelő záródását. Egy kezdő, vagy hanyag szakember nagy kárt tud tenni azzal, ha pontatlanul méri fel a falnyílásba kerülő új ablakot, ajtót. Ez fokozottan érvényes a cserére, hiszen ekkor ismerni kell a régi ablakok csomóponti kialakítását. Lehet az a régi fal egyszeres, vagy kétszeres kávás kialakítású is. Mi mindig törekszünk rá, hogy minél kevesebb rombolással szedjük ki a régi termékeket és minél kevesebb helyreállítást kelljen elvégezni az utánunk következő kőműves, ill. festő szakmának.

  A fa természetes anyag, így az emberhez közelebb áll a használata, jobb érzés megtapintani, a lakókörnyezetbe jobban illeszkedik. A jelenlegi gyártási technológiák mellett már nem vetemedik, így deformálódása teljes mértékben kizárható. Záráspontossága a műanyag és a fémszerkezetekhez hasonló. Végleges felületkezelése legtöbbször az üzemben megtörténik, így jó minőség érhető el. A fa szinte bármely épületbe beépítve illeszkedik a környezethez. Szebb, igényesebb látványt nyújt, mint egy műanyag nyílászáró. Lélegzik nincs pára, nincs penész! Felülete bármilyen színre kezelhető, újrafesthető, javítható. Egyedi méretek gyártása sem akadály. A Pannontherm termékek hossztoldott, rétegragasztott, kiváló borovi fenyőből készülnek, a vetemedés kizárása érdekében. Válasszuk a lakókörnyezetünkben a természetes anyagokat.

   Az üvegezésen nagyon sok múlik. Ablakaink 2 rétegű, Ug=1,0W/m2 x K üvegezéssel, ill. 3 rétegű Ug=0,6W/m2 x K üvegezéssel vásárolhatóak meg. Minél kisebb ez a szám, annál jobb az üveg hőszigetelési képessége. Az energiamérleg lényege, hogy az üvegezésen nemcsak fűtési energia távozik. Rajta keresztül értékes napenergia nyerhető ingyen, épp a fűtési időszakban és az átmeneti hónapokban. Ezért nem terjedt el eddig jelentős mértékben az ún. „sunguard” üveg, amely a külső hő bejutását gátolná meg.

    Vasalat: Fontos a jó minőségű vasalat és annak szakszerű beépítése. Termékeink Roto Nt, Roto Compact S, illetve GU vasalattal készülnek. Érdemes hibás működtetés gátlóval és résszellőztető funkcióval ellátott ablakot választani a korszerű és tökéletes zárás érdekében.

     A felületkezelés talán a legfontosabb tényező ahhoz, hogy a fából készült termékeinket válasszák a Vásárlók. Általában a házilag készített utólagos felületkezelések 1 vagy 2 rétegben kerülnek fel ecseteléssel a fa szerkezetekre. Ekkor az üvegezés , gumitömítések, vasalatok helyét nem tudják kezelni, s megindulhat a fa romlása. Gyárunkban alkatrészenként felületkezelünk, s a gombamentesítő, a pác, az alaplakk és a fedőlakk hermetikusan védi a fát. A felületkezelő anyagunk vizes bázisú, mely környezetbarát és engedi lélegezni az ablakot és a belső teret. Ezáltal elkerülhető a falak penészesedése.

      Minősítés, garancia: A Pannontherm nyílászárói „ÉMI” és „CE” minősítéssel is rendelkeznek, a cégünk 5 év garanciát vállal termékeire. Kérem Önöket, hogy csak „ÉMI”bevizsgálási engedéllyel, „CE” minősítéssel rendelkező ablakot és üveget vásároljanak.

       A kültéri nyílászárók cseréjekor sok esetben a belső ajtókat is szokták cserélni a Vásárlóink, hiszen egy festéssel már a belső tér is megújul. A belső ajtóink úgy öltöztetik az Ön lakását, mint egy bútordarab. A beltéri nyílászárókat a Vevő kérésére általában olyan színűre szoktuk fújni, mint a kültéri termékeket, így gyönyörűen harmonizál az összkép.